28 / 03 / 2024

Hisseli tapu satışı masrafları 2015!

 Hisseli tapu satışı masrafları 2015!

Hisseli tapu alınırken, müstakil tapuda olduğu gibi bir takım masraflar ödemek gerekiyor.Peki hisseli tapu masrafı ne kadar? İşte hisseli tapu satışı masrafları 2015..


Hisseli tapu satışı masrafları 2015!

Konut,işyeri gibi taşınmazların sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye hisseli tapu adı veriliyor.


Hisseli tapu ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun taşınmaz satın alınırken büyük önem taşıyor. Hisseli tapuda sadece ortakların adları ve sayısının kaç olduğu belirtiliyor. Gayrimenkulün hangi bölümünün kime ait olduğu belirtilmiyor.


Hisseli tapu sahipleri arasında çıkacak sorunun ortadan kaldırılması için hisse sahipleri kendi aralarında hangi bölgenin kime ait olduğuna dair yazılı bir belge hazırlayabiliyor. Bu belgeye de rızai taksim sözleşmesi deniyor. Ancak bu belgenin tapuda herhangi bir resmi özelliği olmuyor.Peki hisseli tapu masrafı ne kadar?


Gayrimenkulün gerçek alış bedelinin, belediyece bildirilen emlak beyan değerinden düşük olması durumunda, gerçek alış bedeli ile harca esas bedel ayrı ayrı dikkate alınıyor. Bu durumda, belediyece bildirilen emlak değerinden harç alınıp, tapu senedine, gerçek satış bedeli ve harca esas bedel ayrı ayrı yazılıyor.


Söz konusu hisse satışı eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. Hisse satışı eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret ödenmesi gerekiyor.

Tapuda hisse satışı için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com