25 / 04 / 2024

İlk defa kira beyannamesi nasıl verilir?

 İlk defa kira beyannamesi nasıl verilir?

2015 yılı için istisna tutarı 3.300 TL olarak belirleniyor ve bu tutarın aşan taşınmaz sahiplerinin beyanname verip,kira gelir vergilerini ödemeleri gerekiyor.Peki ilk defa kira beyannamesi nasıl verilir?


İlk defa kira beyannamesi nasıl verilir?

2014 yılında kira geliri elde eden taşınmaz sahiplerinin beyan verme süreleri dün itibari ile başladı.2014 yılında kira geliri elde eden ve elde ettiği konut kira geliri toplamı 3 bin 300 TL'yi aşanların beyannamesi vermesi gerekiyor.


Dün itibari ile verilmeye başlanan beyannamelerin en son 25 Mart tarihine kadar verilmiş olması gerekiyor. Beyannameler doğrultusunda çıkartılacak olan vergiler Mart ve Temmuz olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.


Kira beyanı daha önce hiç vermemiş,ilk defa verecek olanların vergi dairesine gitmesin egerek kalmıyor.Kira geliri beyanı internet üzerinden www.gib.gov.tr adresinden "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi" ne girilerek veriliyor. Vergi dairesinden alınacak olan şifre ile sisteme giriş yapabiliyor. Şifre yok ise sistem  özel güvenlik soruları soruyor. Güvenlik sorularını cevapladıktan sonra beyanname doldurulabiliyor.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; gayrimenkul den kira geliri elde eden vatandaşların Mernis, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi yerlerden alınan bilgiler ile beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında vatandaşa sunulduğu sistem olarak tanımlanıyor.


Kira geliri beyan edilmez yada eksik beyan edilirse, Maliye bunu tespit ettiğinde indirim istisnasından faydalanma durumu söz konusu olamıyor. İstisna oranı 2015 yılı için konutlarda 3 bin 300 lira oluyor. Ayrıca usulsüzlük cezası kesiliyor ve takdir komisyonuna gönderiliyor. Takdir komisyonunun belirleyeceği değer üzerinden gecikme cezaları ile birlikte vergi ziyaı cezası da uygulanıyor.


Kira gelir vergisinden kimler muaf olur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com