25 / 04 / 2024

İmar durumu belgesi harcı ne kadar?

İmar durumu belgesi harcı ne kadar?

Bir arsanın yapılaşma durumu ile ilgili genel bilgileri içeren belge imar durumu belgesi olarak karşımıza çıkıyor.Belediyeden alınan imar durum belgesi için belli miktarlarda harç ödeniyor.Peki imar durumu belgesi harcı ne kadar?


İmar durumu belgesi harcı ne kadar?

Bir arsa üzerindeki yapılaşma hakkını gösteren imar durum belgesi; Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceğini; İnşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağını;  Terkler, tevhid ve ifraz şartları ile arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceğini gösteriyor.


İmar durum belgesi, ilgili taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınıyor. İmar durum belgesini almak için bir dilekçe ile belediyeye başvuruda bulunulabiliyor.Ayrıca internet üzerinden online olarakta imar durumu öğrenilebiliyor.


Arsa sahibi olan kişinin kimliği ile belediyeye gidip, arsanın tapusu ve çap belgesi ile gitmesi imar durum belgesi almak için yeterli oluyor.


Arsa sahibi olmayan kişi arsanın imar durumunu öğrenmek istiyorsa bu durum bazı belediyelerce sorun teşkil edebiliyor. Bazı arsaların imar durumları kamuya açılamıyor. Bu nedenle taşınmaz sahibi ile gidilmesi gerekiyor.Peki imar durumu belgesi harcı ne kadar?


İmar durumunun belge olarak alınmak istenmesi durumunda taşınmaz sahiplerinin belediyeye belli miktarlarda harç ödemesi gerekiyor.  Ödenecek bedel, her sene yeniden belirleniyor. 


2015 yılı imar durum belgesi harcı şu şekilde hesaplanıyor: 

-İlk müracaatta her bir belge için İmar Durumu Belge Ücreti 0-1000 m2 arası adet 40 TL,


-1000 metrekareden büyükse adet 60 TL olarak belirleniyor.

İmar durumu sorgulama nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com