24 / 04 / 2024

İnternetten kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?

 İnternetten kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?

Her yıl belirlenen istisna tutarını aşan taşınmaz sahiplerinin ödemekle mükellef oldukları kira gelir vergisi için beyanname vermeleri gerekiyor. Söz konusu beyanname vergi dairesinden yada internetten verilebiliyor. Peki internetten kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?


İnternetten kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?

Mart ve Temmuz aylarında ödenmesi gereken kira gelir vergisinin beyanname verme dönemi başladı.Önceden sadece vergi dairesine gidip verilebilen beyanname artık internet üzerinden de verilemiyor.


İnternet üzerinden beyanname sisteminin en temel amacı, beyan sürecini basitleştirerek kira beyannamesi verecek olan mükelleflerin iş ve işlemlerini kolaylaştırmak olarak belirtiliyor.Bu süreçte hata yapılması da önlemiş oluyor.


Sadece kira geliri elde edenler,önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminden, faydalanabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığında bulunan bilgiler kullanılarak oluşturulan kira beyannamesi, internet ortamında yansıtılıyor. Beyanname kontrol edildikten sonra hata bulunması halinde düzeltilip onaylanmasının ardından mükellefin beyanı elektronik olarak alınacak ve beyan edilen vergi otomatik hesaplanıp mükellefin adına tahakkuk ettiriliyor.


İnternet üzerinden beyan sistemini kullanma gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak bu sistem kullanılarak kira beyannamesi daha hızlı, daha güvenilir, daha kolay ve tamamen masrafsız veriliyor. Beyanname ayrıca vergi dairesine gidilerek elden veya beyanname düzenleme programı kullanılarak da verilebiliyor.Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının ''www.gib.gov.tr'' adlı internet adresinden ulaşılabiliyor.


İnternete erişim imkanı bulunmuyorsa veya sistem internet üzerinden kullanılamıyorsa vergi daireleri ve beyan döneminde bazı alışveriş merkezlerinde kurulacak yardım masaları aracılığıyla da bu sistemden yararlanılabiliyor.


1-25 Mart 2015 tarihleri arasında sistem üzerinden kira beyannamesi verilebiliyor.Buna göre beyan dönemi dün itibarıyla başladı.En geç 25 Mart 2015 tarihine kadar beyan verilmesi gerekiyor.


Kira gelir vergisi hesaplama 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com