05 / 05 / 2024

İpoteği nasıl kaldırabilirim?

İpoteği nasıl kaldırabilirim?

İpotek kaldırma işlemi, kredi borcu biten tüketicinin gayrimenkulü üzerine alabilmesi için gerekli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Peki ipoteği nasıl kaldırabilirim? diyorsanız işte yanıtı..


İpoteği nasıl kaldırabilirim?

İpotek, borçlunun borcunu ödememesi ihtimaline karşın bir taşınmaz mal üzerinde kurulan güvence olarak karşımıza çıkıyor. Borcun ödenmesi durumunda ise ipoteğin tapudan kaldırılması gerekiyor.Peki ipoteği nasıl kaldırabilirim? diyorsanız işte yanıtı..


İpoteği kaldırmak için öncelikle bankadan evin kredisinin bittiğine dair ipotek fek yazısı almakla başlıyor. İpotek fek yazısı banka tarafından verilen kredi borcunun bittiğini gösteren bir belge olarak karşımıza çıkıyor.


Daha sonra bankadan alınan ipotek fek yazısı ile birlikte tapu dairesine gidilmesi gerekiyor. Tapu dairesi bu yazıyla tapu üzerindeki ipoteği kaldırıyor. Bu işleme de ipoteğin fek edilmesi işlemi adı veriliyor. 


Banka tarafından verilen ipotek fek yazısının kanunen belirtilen bir ücreti olmamakla beraber hemen hemen tüm bankalar bu işlem için ücret talep ediyor. İpotek fek yazısının ücreti bankadan bankaya değişiyor. Ancak bu ücretin ödenmesi kanunen bir zorunluluk belirtilmiyor. 


Kredi kullanırken imzalanan sözleşmede ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği gibi bir ibare olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. 

İpotek tesis harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com