15 / 05 / 2024

İpotek fek yazısı kaç günde alınır?

İpotek fek yazısı kaç günde alınır?

Kredi ile alınan konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması için ipotek fek yazısının alınması ve bankanın fek yazısı için istediği ücretin ödenmesi gerekiyor.Peki ipotek fek yazısı kaç günde alınır?


İpotek fek yazısı kaç günde alınır?

Konut kredisi, satın alınacak konut ya da arsa gibi gayrimenkullerin banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak tanımlanıyor.İpotek, kredi ödemelerin tamamen bitmesi ile kaldırılıyor.


İpotek; talebi üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlem olarak ifade ediliyor. Konut kredilerinde bankalar alacağını teminat için, alınacak evin ya da kredi borçlusu üzerine olan bir başka evin üzerine kendi adlarına ipotek tesis ediyor.


İpotek fek yazısının alınması ile kaldırıluyor.Fek yazısı, bir kimsenin taşınmazı üzerindeki borcunun tamamını ödemesi ile ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazı olarak karşımıza çıkıyor. Banka borcunun tamamının ödenmesi durumunda fek yazısı talep edilebiliyor.Peki ipotek fek yazısı kaç günde alınır?


Bankadan talep edilen ipotek fek yazısı Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilip,tapu üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılıyor ve tapuya ipoteğin fekki ibaresi işleniyor.İpotek fek yazısı süresi bankaya verilen dilekçe gününden itibaren bir yada iki günü kapsıyor.


İpotek fek yazısı aldıktan sonra mutlaka bir yıl içerisinde Tapu sicil Müdürlüğüne gidilerek ipoteğin kaldırılması işlemini yapılması gerekiyor. Aksi takdirde sicili işleyecek kurum ipotek fek yazısını güncellemeyi isteyebiliyor.

İpotek fek yazısı nereden alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com