19 / 04 / 2024

İpotek fek yazısı ücreti!

 İpotek fek yazısı ücreti!

Konut kredisi ödemeleri bittikten sonra bankadan konut üzerinden ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı alınması gerekiyor.Fek yazısı için banka ücret talep edebiliyor.Peki ipotek fek yazısı ücreti ne kadar?


İpotek fek yazısı ücreti!

Konut kredilerinde bankalar alacağını teminat altına almak için, alınacak evin ya da kredi borçlusu üzerine olan bir başka evin üzerine kendi adlarına ipotek tesis ediliyor.


Fek yazısı, bir kimsenin taşınmaz mal üzerindeki borcunun tamamını ödemesi ile ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazı olarak ifade ediliyor. Banka borcunun tamamı ödendiğinde fek yazısı alınabiliyor. Ancak ipotek fek yazısı almak için bazı evraklar gerekiyor. İpotek fek yazısı almak için gerekli evraklar aşağıda yer alıyor;


*İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.


*Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.


*Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.


*Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.


İpotek fek yazısı ücreti!


Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek kaldırma masrafı için banka, tüketiciden ücret talep edebiliyor.fek yazısı ücreti bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte 100-500 TL arasında oluyor.


Sözleşmede özellikle ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği ile ilgili bir bilginin yer alıp almadığının kontrol edilmesi gerekiyor.


Kredi sözleşmesinde "ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir" ibaresine rağmen  sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebiliyor. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabiliyor. 



İpotek fek yazısı dilekçesi!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com