24 / 04 / 2024

İpotek tesisi için gerekli belgeler!

İpotek tesisi için gerekli belgeler!

İpotek ile mevcut olan veya ileride meydana gelecek yahut meydana gelmesi muhtemel olan herhangi bir alacak güvence altına alınıyor.Peki ipotek tesisi için gerekli belgeler nelerdir?


İpotek tesisi için gerekli belgeler!

Bir taşınmaz mal üzerinde borç dolayısı ile ipotek tesis edilebiliyor. Bu ipotek, alacaklının teminatı oluyor.Medeni Kanun gereğince miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştiriliyor ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmadan sırasını koruyor.


Tapu memuru istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge veriyor. Sadece tescilin yapıldığını ispata yarayan bu belge kıymetli evrak niteliği taşımıyor.


Taşınmaza doğrudan bağlı olan ayni bir hak olan ipotek, kredi borcuna sahip olan tarafın verebileceği gibi, kredi borcuyla herhangi bir alakası bulunmayan taşınmaz sahibi üçüncü bir şahıs tarafından da verilebiliyor.İpotek tesisi için bitakım belgeleri temin etmek gerekiyor. Bu belgeler şu şekilde:


İpotek tesisi için gerekli belgeler..

- İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi


- Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları


- Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları.


- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.


- Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri.

İpotek harcı oranı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com