20 / 04 / 2024

Isı pay ölçer nasıl çalışıyor?

 Isı pay ölçer nasıl çalışıyor?

Isı pay ölçer merkezi ısınma sistemlerinde kullanılan paylaştırma metodu olarak karşımıza çıkıyor.Isı Pay Ölçer cihazlar yardımı ile yakıt giderleri kullanım oranına göre paylaştırılıyor.Peki ısı pay ölçer nasıl çalışıyor?


Isı pay ölçer nasıl çalışıyor?

Radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacına ısı pay ölçer adı veriliyor.


Isı pay ölçer sistemi ile daireler ihtiyacı kadar ısı kullanarak tasarruf edebiliyor. Her daire kullandığı enerji kadar ödeme yapmış oluyor.Dairelerin hepsi yeteri kadar ısınacağından gereksiz ısıtma sonucu israf olmuyor. Isı pay ölçer sisteminde kullanım zorunluluğu bulunan termostatik vana sayesinde daireler arası ısı dengesi sağlanıyor ve ısı kaybı en aza indirgenmiş oluyor. Son olarak dairelerin fiyatlarının artıp satım ve kiralamada değer kazanacağını da söylenebiliyor.Peki ısı pay ölçer nasıl çalışıyor?


Isı pay ölçer elektronik bir cihaz olup her petek grubuna bir adet cihaz bağlanarak peteğin dönem içinde ne kadar kullanıldığını tespit ediyor.Isı pay ölçer şu şekilde çalışıyor:


-Isı pay ölçer sistemi iki ayrı mekanizma şeklinde oluyor. Bunlarda birincisi pay ölçer ve ikincisi de termostatik vana olarak karşımıza çıkıyor. 


-Isı pay ölçer sistemi ile bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığı anda ısı pay ölçer termostatik vanayı uyarıp, içinden geçen sıcak suyu kesiyor. Böylece ortamın sıcaklığı istenilen ayarda tutulabiliyor. Bu yöntem ile birlikte enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor.


-Isı pay ölçer sisteminde termostatik vana 1 - 5 arasında bulunan kademelerle kullanılıyor.Birinci kademe sıcaklık minimum 15 derece oluyor.Yönetmeliğe göre de sıcaklık 15 derecenin altına indirilemiyor. Kullanılmayan boş dairelerde ise bu ayar birinci kademede tutulabiliyor.

Isı pay ölçer taktırmamanın cezası var mı? 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com