29 / 03 / 2024

Isı pay ölçer ne işe yarar?

Isı pay ölçer ne işe yarar?

Isı pay ölçer merkezi ısınma sistemlerinde kullanılan paylaştırma metodu olarak karşımıza çıkıyor.Peki ısı pay ölçer ne işe yarar?


Isı pay ölçer ne işe yarar?

Merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını sağlayan bir sistem olarak ifade ediliyor.


Isı pay ölçer sistemi kombiden farklı oluyor.Isı pay ölçerli merkezi sistemlerde her daire en az 15 °C’ sıcaklıkta tutulmak zorunda oluyor. Bu sıcaklıktan sonra, herkes istediği kadar ısınıyor ve ısındığı kadar ödeniyor. Kombili binada alt veya üst kattaki daire kombisini kullanmadığı durumlarda daireyi ısıtmak daha zorlaşacağından dolayı daha çok ödeniyor. Isı payölçerli sistemlerde ısıtma sistemi için daireye gaz girmiyor. Kombinin bakımı, arızası gibi sıkıntıları olabiliyor.


Eski yeni tip fark etmeksizin daire içinde bulunan her peteğe bir adet pay ölçer takılıyor. Cihaz montajı teknik ekiplerce kolaylıkla yapılıyor.


Isı pay ölçer cihazı, peteğin ve odanın sıcaklığını ayrı ayr ölçüyor. Aradaki ısı farkına göre tüketim hesaplanıyor.Her pay ölçer içinde bulunan bir radyo vericisi sayesinde, topladığı verileri gönderiyor.


Merkezi veya sıcak su sistemine sahip binaların ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarlarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan ısı pay ölçer sistemi kullanımı zorunlu tutuluyor.Peki ısı pay ölçer ne işe yarar?


Isı pay ölçerin faydaları..

*Monte edildiği odanın ısıtılması için ne kadarlık bir enerji harcandığının tespitini sağlıyorr , böylece de adaletli bir faturalandırma yapılabiliyor. 


*Termostatik vanaların da kullanılması durumunda  % 30’a varan yakıt tasarrufu sağlıyor.

Isı pay ölçer nasıl çalışıyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com