25 / 04 / 2024

Isı yalıtım giderleri vergiden düşülür mü?

Isı yalıtım giderleri vergiden düşülür mü?

Kira gelir vergisinde mevcut uygulamada götürü giderde yüzde 25'lik kısım indirilirken, gerçek giderin seçilmesi durumunda bazı masraflar indirime konu olabiliyor. Peki Isı yalıtım giderleri vergiden düşülür mü? diyorsanız işte yanıtı...


Isı yalıtım giderleri vergiden düşülür mü?

Ev ve işyerini 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında kiraya veren kimseler 2016 yılında gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisi için her sene istisna sınırı belirleniyor.

Bu sene vergi ödemeleri için konutta 3 bin 600 TL, işyerinde ise 29 bin TL istisna sınırı belirlendi. Bu sınırın üstündeki gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor.

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor:  Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ile Gerçek Gider Yöntemi.

Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, gayrimenkullerin tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.Peki Isı yalıtım giderleri vergiden düşülür mü? diyorsanız işte yanıtı... 

Vergiden düşürülecek giderler götürü ve gerçek gider yöntemine göre değişiyor. Mevcut uygulamada götürü giderde yüzde 25'lik kısım indirilirken, gerçek giderin seçilmesi durumunda bazı masraflar indirime konu olabiliyor.

Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile gerçek giderin seçilmesi halinde indirilecek giderlere ısı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamalar da eklendi.

Kanun tasarısının yürürlüğe girmesi durumunda Isı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamalar elde edilen kira gelirinden doğrudan gider olarak indirilebilecek.

Kira gelir vergisinde amortisman indirimi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com