18 / 04 / 2024

İskanı alınmamış daire kiralanır mı?

İskanı alınmamış daire kiralanır mı?

Müteahhitin inşaatı projesine uygun yapmaması, skk borcu bulunması gibi nedenler var yapıya iskan belgesi verilemiyor. Peki iskanı alınmamış daire kiralanır mı? diyorsanız işte yanıtı...


İskanı alınmamış daire kiralanır mı?

İmar Kanununun 30. Maddesine göre, yapı tamamlandıktan sonra belediye veya valilikler tarafından anayapının bütün bağımsız bölümleri için verilen ve bağımsız bölümlerin amacına uygun kullanılabilir durumda ve projesine uygun inşa edildiğini gösteren belgeye iskan adı veriliyor.Bu belge Belediyelerin imar birimi tarafından düzenleniyor. 


Yapının iskan belgesi alabilmesi için; ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


Eğer yapı projesine ve imar planlarına uygun olarak yapılmadıysa yapıya iskan verilmiyor. Aynı zamanda yapının ssk gibi borçlarının bulunması halinde de yine iskan belgesi düzenlenmiyor. Peki iskanı alınmamış daire kiralanır mı? diyorsanız işte yanıtı...


İskanı olmayan daireler kiralanamaz diye yasal bir açıklama ile birlikte; isteyenler iskanı olmayan evleri kiralayabiliyor. İskan belgesi olmayan ev ilk başta elektrik ve su gibi zorunlu aboneliklerin yapılmasında sorun çıkarabiliyor. Bu konu aşıldıktan sonra görünürde bir sorun  yaşanmıyor. Ancak iskansız evde oturmanın her zaman için ileriye dönük sorunları olabiliyor.


Çünkü her an tapudan dahi olma ihtimali bulunuyor. İskan belgesi olmayan evi kiralayanlarda ise bu durum her an evi boşaltmak zorunda kalma şeklinde ortaya çıkıyor.

İskansız evin zararları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com