03 / 05 / 2024

İskansız ev kiralanır mı?

 İskansız ev kiralanır mı?

Tasdikli projeye uygun olarak inşa edilmeyen yapılara iskan belgesi verilmiyor.Peki iskansız ev kiralanır mı?İskansız ev kiralanır ise ne olur?


İskansız ev kiralanır mı?

Bir binanın fen ,teknik,imar ve hukuksal süreç açısından tamamlanmış olduğunu gösteren izin belgesinde iskan deniyor. Tanımda geçen uygun sürede tamamlanmayan yapılara iskan belgesi verilmiyor. 


İskan belgenin alınabilmesi şartı arasında; ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması şartı aranıyor.


İskan belgesi, inşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteriyor.


İskanı olmayan evlere bankalar kredi vermiyor. Kimi bankalar için binaya ilerde iskan alınması için engel olmadığını düşünüyorsa kat irtifakı tapusu olan ama iskanı olmayan evlere kredi verebiliyor.Peki iskansız ev kiralanır mı?


İskansız evin kiralanamaması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. İsteyenler iskanı bulunmayan evi kiralayabiliyor .Fakat iskansız evlere ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında;  İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden tarifelendiriliyor ve fatura daha kabarık geliyor. Su faturasındaki uygulama elektrik içinde geçerli oluyor.


İskan belgesi alınmamış binalara hat çekilmiyor. İskan olmadan binanın telekom tesisatı yapılmıyor. Ancak  bina numarası kayıtlara işlendiyse; iskan olmadan da internet aboneligi alınabiliyor. Bunun için abonelik alınacak internet firması ile görüşülmesi gerekiyor.

İskan harcı ne kadar 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com