29 / 04 / 2024

İskansız evde oturmak suç mu?

İskansız evde oturmak suç mu?

İskan belgesi, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini; oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteriyor. Peki "iskansız evde oturmak suç mu?" diyorsanız işte yanıtı..


İskansız evde oturmak suç mu?

Bir yapının inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından belediyeye yapının sona erdiğinin bildirilmesi ve iskan belgesi talebinin yapılması gerekiyor.


Yapı kullanma izin belgesi olarak da bilinen iskan belgesi, inşaat çalışmaları tamamlanan binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteriyor.


İmar mevzuatına göre yapıya iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


Bir yapıya yapı kullanma izin belgesi alınabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve iskan harcının ödenmesi gerekiyor.

Peki iskansız evde oturmak suç mu? diyorsanız işte yanıtı..


İskansız evde oturmak suç olmamakla birlikte bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor.İskanız  bir projeden ev alınacaksa dikkate alınması  gereken riskler olduğunu bilmek gerekiyor. Bir yapıda iskan ruhsatı bulunmaması öncelikle o yapı içinde can ve mal kaybı tehlikesi oluşturuyor. 


İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılacağından dolayı bu durum elektrikli ev aletlerinin zarargörmesine neden olabiliyor hatta yangınlara yol açabiliyor.  Binada elektrik ve su hizmeti belediye tarafından sağlanmadığından dolayı şantiye elektriği ve suyu için tüm daire sahipleri ortak sayaç kullanacağından bu durum kişiler arasında da sorun yaratabiliyor.


Ortak sayaç ile fatura bölünerek ödeneceğinden az tüketim yapan ev sahiplerinin çok ödeme yapması problem çıkarabiliyor. Ayrıca belediye elektrik ve su hizmetini sağlamadığı için kullanılmak zorunda kalınan şantiye suyu ve elektriği ödemeleri belirli bir kotanın aşımı halinde iki katı ödemeye sebep oluyor.

İskanı alınmamış eve kredi çıkar mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com