25 / 04 / 2024

İskansız evde oturmanın cezası var mı?

İskansız evde oturmanın cezası var mı?

Bir yapının tasdikli projesine uygun bir şekilde tamamlanmaması halinde iskan izni verilmiyor.Peki iskansız evde oturmamanın cezası var mı?


İskansız evde oturmanın cezası var mı?

Ruhsatlı yapılar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen belge iskan olarak karşımıza çıkıyor.


Yapı kullanma izin belgesi olarakta biline iskanı almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvuru yapılması gerekiyor. Başvuruyu alan ilgili birimler, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor.  


Bir yapıya iskan alınabilmesi için, ilk olarak ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Yapı ruhsatı alındıpğı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması gerekiyor. İskan ruhsatı almak için bazı evraklar gerekli oluyor. 


Bu belgeleri temin edip,iskan ücretini de yatırmak gerekiyor.Tüm bu işlemler halledildikten sonra iskan veriliyor.


Ancak tasdikli projeye veya bölgenin imar planına uygun inşa edilmemesi halinde iskan verilemiyor.İskanı olmayan daire resmi olarak inşaat halinde gözüküyor.Peki iskansız evde oturmamanın cezası var mı?


İskan alınmamış taşınmazlar için ciddi yaptırımlar bulunuyor. Bu yaptırımlar şu şekilde:


-İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanıyor,

-Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek geliyor, 

-Doğalgaz bağlama işlemleri yapılamıyor.

-Bazı bankalar iskanı olmayan evlere kredi vermiyor.

İskanı olmayan eve dask yapılır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri