16 / 04 / 2024

İskansız evin zararları nelerdir?

İskansız evin zararları nelerdir?

Bir yapının projesine ve bölgenin imar planına aykırı olarak tamamlanması durumunda yapıya iskan verilmiyor. Peki iskansız evin zararları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


İskansız evin zararları nelerdir?

İskan belgesi, yapı kullanım izni olup, taşınmazın tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda, ilgili belediyece verilen bir belgeye deniyor.


Bu belge, inşaatı biten yapılara belli koşullar dahilinde verilebiliyor. İskan verme koşullarının başında yapının projesine uygun bir şekilde bitirilmiş olması yer alıyor.


Eğer inşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması durumunda; imara uygun yapmaması halinde; kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan belgesi verilmiyor. Peki iskansız evin zararları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


İskanı olmayan bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken riskler olduğunu bilmek gerekiyor. Bir yapıda iskan izni bulunmaması o yapı içinde can ve mal kaybı tehlikesi oluşturuyor. 


İskansız evlerde şantiye elektriği kullanılacağından dolayı bu durum elektrikli ev aletlerinin zarar görmesine neden olabiliyor hatta yangınlara yol açabiliyor.  Binada elektrik ve su hizmeti belediye tarafından sağlanmadığından dolayı şantiye elektriği ve suyu için tüm ev sahipleri ortak sayaç kullanacağından bu durum kişiler arasında da sorun yaratabiliyor.


Ortak sayaç ile fatura bölünerek ödeneceğinden az tüketim yapan ev sahiplerinin çok ödeme yapması problem çıkarabiliyor. Aynı zamanda belediye elektrik ve su hizmetini sağlamadığı için kullanılmak zorunda kalınan şantiye suyu ve elektriği ödemeleri belirli bir kotanın aşımı halinde iki katı ödemeye neden oluyor.

Müteahhit iskan almıyor ne yapmalıyım?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com