28 / 03 / 2024

İşyeri kira beyannamesi son günü 2015!

İşyeri kira beyannamesi son günü 2015!

İşyeri kiralamalarının belirlenen istisna tutarını aşması halinde kira gelir vergisine tabi tutuluyor ve beyanname verilmesi gerekiyor.Kira beyan dönemi 1 Mart itibarıyla başlamıştı.Peki işyeri kira beyannamesi son günü ne zaman?İşte işyeri kira beyannamesi son günü 2015..


İşyeri kira beyannamesi son günü 2015!

2015 yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi uzatıldı!

Gelir Vergisi Kanununa göre taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, vergiye tabi oluyor. Gayrimenkul sermaye iradı olan bu gelirler, bir önceki sene için elde edilen gelirler için ödeniyor.

Buna göre, 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihlerinde elde edilen kira gelirleri için 2015 yılında vergi ödeniyor. Kira gelir vergisi için her sene istisna bedeli belirleniyor.

Kira gelirinin bu sınırın altında kalması halinde vergi ödenmiyor. İş yeri kira geliri için; stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan (brüt) 27.000 TL’yi, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sınırı olan 1.400 TL’yi aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor.

Kira gelir vergisi için beyannameler 31 Mart'a kadar veriliyor. Verginin 1. taksit ödemeleri de aynı şekilde 31 Mart'a kadar olup son gün bugün oluyor.İşyeri vergisini ödemeyen mükelleflerin mesai bitimine kadar vergilerini ödemelerini gerekiyor.

Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanıyor. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor. 

Gerçek gider yönteminde yer alan iktisap bedelinin % 5’i tutarındaki indirimi, sadece konut olarak kiraya, verilen bir adet gayrimenkul için uygulanıyor. Buna karşın işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamıyor.

İşyeri kira geliri nasıl beyan edilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com