26 / 04 / 2024

İşyerlerinde kira artışı nasıl yapılır?

İşyerlerinde kira artışı nasıl yapılır?

Yenilenen işyeri kira sözleşmelerinde kira bedeline belli oranda artış yapılıyor. Peki işyerlerinde kira artışı nasıl yapılır? İşyeri kira artış oranı nedir? diyorsanız işte işyeri kira artışı hesaplamaları...


İşyerlerinde kira artışı nasıl yapılır?

Dükkan ve ofis gibi işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira kontratı imzalanıyor.Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Genellikle yıllık olarak yapılan kira sözleşmeleri sürenin dolması halinde herhangi bir ihtar olmaması durumunda yenileniyor. Yenilenen kiralamalarda ise kira bedeline belli oranda artışlar yapılıyor.Peki işyerlerinde kira artışı nasıl yapılır? İşyeri kira artış oranı nedir? diyorsanız işte işyeri kira artışı hesaplamaları...


Kiracılık hukukuna göre işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, işyeri sahibi sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda artış yapabiliyor. Ancak sözleşmede bir ÜFE ya da TÜFE gibi bir oran belirtilmişse bu oranlar dahilinde kira artışı yapılıyor.


Bu ay Şubat ayı enflasyın oranlarına göre kira artışı yapılıyor. TÜİK tarafından açıklanan enflayon oranları şu şekilde: 


İşyeri kira artış oranları Şubat 2016:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2016

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,55 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.


Tüketici Fiyat Endeksi, Ocak 2016

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,82 arttı

TÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,82, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,58 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,87 artış gerçekleşti.

Kira bedelinin tespiti dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com