25 / 04 / 2024

İzale-i şuyu davasında yetkili mahkeme!

 İzale-i şuyu davasında yetkili mahkeme!

Ortak mülkiyet altında bulunan gayrimenkulün hissedarlar arasında paylaştırılması ya da mahkeme kararı ile satılarak, değerin hissedarlara verilmesi izale-i şuyu davası olarak karşımıza çıkıyor.Peki izale-i şuyu davasında yetkili mahkeme neresidir?


İzale-i şuyu davasında yetkili mahkeme!

Bir gayrimenkulün ortak mülkiyet sahiplerince mallarının taksim edilmesi veya mahkeme tarafında satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları doğrultusunda paylaştırılması izale-i şuyu olarak tanımlanıyor.İzale-i şuyu ortaklığın yada paydaşlığın giderilmesi anlamlarını da taşıyor.


İzale-i şuyu davası ile ilgili gerekli açıklamalara Türk Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


"Madde 699: Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır."Peki izale-i şuyu davasında yetkili mahkeme neresidir?


İzale-i şuyu davasının paylı mülkiyete sahip olan taşınmazın bulunduğu bölgedeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açılması gerekiyor.Söz konusu dava için mahkemeye dilekçe yazarak müracaat edilebiliyor.


İzale-i şuyu davası masrafları 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com