26 / 04 / 2024

Kaçak yapı nasıl tespit edilir?

Kaçak yapı nasıl tespit edilir?

Bir yapının inşaatına yasal olarak başlanılabilmesi için belediyeden mimari projesi için ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat alınmayan binalar, kaçak yapı oluyor.Peki kaçak yapı nasıl tespit edilir?


Kaçak yapı nasıl tespit edilir?

Kaçak yapı,yapı ruhsatı  alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar ruhsatsız yapılar olarak karşımıza çıkıyor.


Bir arsa üzerinde yetkili kurumlardan hukuksal olarak inşaat ruhsatı alınmadan veya ruhsat alındıysa bile ruhsata aykırı bir şekilde yapılmasından kaynaklı olarak kaçak yapı adı veriliyor. Bir yapının kaçak olmaması için inşaat çalışmalarına başlanmadan önce yapı ruhsat belgesinin alınmış olması gerekiyor.Peki kaçak yapı nasıl tespit edilir?


İnşaatına başlanmış olan yapının belediyede kaydının olmaması ve belediye yetkilileri tarafından bu binanın ruhsatı olmaması halinde tespit edilebiliyor.Tespit halinde kaçak ev durdurulabiliyor. 


Ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapı yapıldığının belirlenmesine yönelik olduğu için  ruhsatsız olarak hangi inşaat faaliyetlerinde bulunulduğunun, ruhsat varsa ruhsat ve eklerine aykırı olan inşaat faaliyetlerin ayrı ayrı belirtilmesi gerekiyor.


Ruhsatsız veya ruhsata aykırı inşa edilen yapıların sahibine, mevzuata aykırılığının tespitinden itibaren otuz gün süre veriliyor.verilen süre içerisinde yapı sahibinin ya ruhsat alması, yada yapıyı ve bölümlerini ruhsata uygun hale getirmesi isteniyor.


Otuz gün içinde işlemleri yapmayan yapı sahiplerine sürenin dolduğu tarihten başlamak üzere mevzuata aykırılığı sürdürdüğü her yıl için valilikçe idari para cezası veriliyor.Söz konusu ceza, binanın mevzuata aykırı yapılan veya kullanılan kısımlarının alanı üzerinden hesaplanarak ve peşin tahsil ediliyor. Mevzuata aykırılığın giderilmemesi halinde bu cezalar her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranına göre artırılıyor.

Kaçak inşaat nereye şikayet edilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler