02 / 05 / 2024

Kasım ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

 Kasım ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline yıllık zam yapılıyor. Peki Kasım ayında kiralara ne kadar zam yapılacak? diyorsanız işte yanıtı...


Kasım ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

Ev ve işyeri gibi gayrimenkul kiralayan kiracılar belirlenen miktardaki kira bedelini zamanında ve eksiksiz olarak ödemek ile mükellef oluyor.


Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline yıllık zam yapılabiliyor. Yıllık kira artışı hesaplamaları, Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen kurala göre yapılıyor. Kanunen ev ve işyerlerinin kira artış hesaplamaları farklı yapılıyor.


Evdeki kiracıya uygulanacak yıllık zamda ÜFE oranları kullanılıyor. Ancak işyerindeki kiracıya bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Kira artış hesaplamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Ancak, Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu.Peki Kasım ayında kiralara ne kadar zam yapılacak? diyorsanız işte yanıtı...


3 Kasım 2015 tarihinde açıklanan TÜİK tarafından açıklanan verilere göre meskendeki kiracıya TÜİK' göre yüzde 5,74 oranında, Yargıtay'a göre yüzde 5,58 oranında zam yapılacak.


Örnek hesaplama:

Mevcut kira bedeli: 900 lira

Zam oranı: yüzde 5,74

Zam bedeli: 57,4 lira

Zamlı kira bedeli: 957.4 lira

Kasım ayı kira artış oranı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com