29 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?

Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?

İnşaatı tamamlanan ve iskan almış olan gayrimenkuller için kat mülkiyeti alınabiliyor. Peki "Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..


Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?

Türk Medeni Kanun hükümlerine göre kat mülkiyeti,Kat Mülkiyeti Kanununa tabi tutuluyor. Kanunen kat mülkiyeti kurulabilmesi için bazı şartları taşımak gerekiyor.Bu şartlar şu şekilde:


- Ana yapının inşaatının tamamlanmış olması,

- Bölümlerin bağımsız olması,

- Ana yapının tümünün kat mülkiyetine çevrilmesi,

- Ana yapının kagir olması,

- İskan belgesinin alınmış olması.


Bu şartları taşımayan yapılara kat mülkiyeti verilmiyor.Bir yapı üzerinde kat mülkiyetinin kurulması için gerekli belgeleri temine ederek başvuru yapılması ve masrafların ödenmesi gerekiyor. Peki "Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..


Bir yapıda sadece kat irtifakı bulunuyorsa kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş kanunen zorunlu olmuyor. Kat mülkiyetine geçmeyenlere, 2009 yılının sonunda yapılan düzenlemelerden önce belli bir miktar para cezası kesiliyordu.


Fakat 07 Temmuz 2009 Tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5912 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununun bazı maddeleri değişiyor. Buna göre, Kat Mülkiyeti Kanununun 14/4 maddesi yürürlükten kalktı. 


Böylece 14/11/2007 tarih 5711 sayılı Kanunla getirilmiş olan kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlere verilecek cezalar kaldırıldı.

Kat mülkiyeti harcı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com