26 / 04 / 2024

Kaynana vergisi kalktı mı?

Kaynana vergisi kalktı mı?

Kira gelir vergisi olarakta bilinen kaynana vergisi, mal sahibinin kaynanasına verdiği ancak kira almamasına rağmen ödediği vergi oluyor. Peki kaynana vergisi kalktı mı? Kaynana vergisi kalkıyor mu? diyorsanız işte yanıtı...


Kaynana vergisi kalktı mı?

Kira gelir vergisi, taşınmazını kiraya veren ve istisna sınırından yüksek oranda gelir elde edenler tarafından ödeniyor.  Bu vergisi mal sahibinin kaynanasına verdiği ancak kira almamasına rağmen ödediği kira gelirleri için de ödeniyor. 


Gayrimenkullerin kira bedeli olmaksızın bir başkasının kullanımına bırakılması halinde bu durum bazı şartlarda vergilendirilirken, bazı şartlarda ise ödemelerden muaf tutuluyor.


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlar tarafından veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli olarak karşımıza çıkıyor.


Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i değerinde oluyor.

 

Buna karşın sahibinin taşınmazını kaynana ve kaynatasının kullanımına bırakması durumunda emsal kira gelir vergisinin ödenmesi gerekiyordu. Peki kaynana vergisi kalktı mı? Kaynana vergisi kalkıyor mu? diyorsanız işte yanıtı...


Yeni Kanun Tasarısının yürürlüğe girmesi ve yasalaşması ile artık kaynana vergisi de alınmayacak.

Kira gelirinde indirilecek giderler 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com