29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm risk raporu ücretini kim öder?

Kentsel dönüşüm risk raporu ücretini kim öder?

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak riskli binalara, lisanslı kurum ve kuruluşlarca yapılan inceleme neticesinde risk raporu veriliyor. Peki kentsel dönüşüm risk raporu ücretini kim öder?


Kentsel dönüşüm risk raporu ücretini kim öder?

Riskli alanlarda yer alan riskli yapıların yıkılmasını ve daha sağlam binalar inşa edilmesi için oluşturulan kentsel dönüşüm projesi kapsamında, bu uygulamadan yararlanmak isteyen maliklerin öncelikle yapı için risk raporu alması gerekiyor.


Risk raporu alınmamış veya risk raporunda "risklidir" ibaresi yer almayan rapora sahip binaların yıkımı gerçekleştirilmiyor. Söz konusu rapor, Bakanlık tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlardan alınabiliyor.


Lisanslandırılan kurum ve kuruluşlardan alınanan risk raporu için belirlenen miktarda ücret ödemek gerekiyor.Peki kentsel dönüşüm risk raporu ücretini kim öder? diyorsanız işte yanıtı..


6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 7. Maddesine göre;Riskli yapı tespitleri ve yıkım islerinin masraflarını malikler karşılanıyor.


Riskli yapı tespiti ile yıktırma işlemlerinin Bakanlık veya İdare tarafından yapılması hâlinde, tespit işleminin masrafı ile yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu müdürlüğünce, yapının paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunuluyor.

Kentsel dönüşüm risk raporuna itiraz edilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com