29 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesabı Haziran 2015!

Kira artış oranı hesabı Haziran 2015!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Haziran 2015 tarihinde Haziran ayında ev kiralarına yapılacak Üretici Fiyatları Endeksi verileri açıkladı.İşte kira artış oranı hesabı Haziran 2015..


Kira artış oranı hesabı Haziran 2015!

Borçlar Kanunu kapsamında kira bedellerinde yapılacak yıllık zam hesabının nasıl yapılması gerektiği açıklanıyor. Kanunen kira akdinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira zamanlarında uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir seneden daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflar aralarında bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından belirleniyor.


Borçlar Kanununda hangi üretici fiyat endeksi oranının hesaplamada kullanılması gerektiği açıklanmıyor. Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) hazırlamış olduğu bir rehberde konuya açıklık getiriyor.


TÜİK'e göre kira artış hesaplamalarında bir önceki senenin aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada baz alınması gerekiyor.


Kira artış oranı hesabı Haziran 2015..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Haziran ayı enflasyon oranlarına göre ev kira artış hesabında yüzde 6,52 oranının kullanılması gerekiyor.


Kira artış oranı hesaplama örneği:

Mevcut kira bedeli: 900 TL

Kira zam oranı: %6,52

Kira zam bedeli: 65,2TL

Zamlı kira bedeli: 965,2 TL

Konut kira artış oranı Haziran 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com