18 / 04 / 2024

Kira beyannamesi 2015!

 Kira beyannamesi 2015!

Kira gelir vergisi için her sene istisna tutarı belirleniyor ve bu istisna tutarını aşan kişilerin belirlenen zamanda beyanname vermesi ve vergi ödemesini yapması gerekiyor.İşte kira beyannamesi 2015..


Kira beyannamesi 2015!

Gayrimenkullerini kiraya veren ev sahiplerinden elde ettikleri kira geliri kira gelir vergisi talep ediliyor.Kira gelir vergisi gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılıyor.


Gelir Vergisi Kanununa göre vergi mükellefleri, belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde eden mal sahipleri oluyor. Elde edilen gelirden seçilen hesaplama yöntemine göre bazı giderler düşülebiliyor.


Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname veriliyor.Fakat beyannameyi her kira geliri elde edenler vermiyor. Belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor, ancak istisna bedelinin altında gelir elde edenler mükellef olmuyor.2014 yılında 3300 TL den fazla kira geliri elde edenlerin bu yıl vergi ödemesini yapması gerekiyor.


Beyannameler ilgili belediyeye verilebildiği gibi Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemiyle kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Beyanname verip vermemesi gerektiğine karar veremeyenler için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Kira beyan testi bulunuyor. Testin çözülmesi halinde beyanname verilmesi gerekip gerekmediği öğrenilmiş oluyor. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


Vergi sorumlularının,1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Vergi ödemeleri ise ilk taksit için 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor.


Kira gelir vergisi ödenen bankalar 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com