24 / 04 / 2024

Kira beyannamesi için son gün yarın!

Kira beyannamesi için son gün yarın!

2014 yılında mesken,işyeri gibi taşınmazların kira verilmesinden elde edilen gelirler için 31 Mart 2015 tarihine kadar beyanname verilmesi gerekiyor.Ancak beyanname süresi 2 Nisan'a uzatıldı.Kira beyannamesi için son gün yarın..


Kira beyannamesi için son gün yarın!

Taşınmazlarını kiraya vererek gelir elde eden taşınmaz sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu vergi kira gelir vergisi olarak karşımıza çıkıyor.


Kira gelir vergisini taşınmazlarından kira geliri elde eden herkes ödemiyor.Vergiyi her sene belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler ödüyor.Söz konusu vergilendirme bir önceki sene elde edilen gelirler için ödeniyor.Buna göre 2015 yılında 2014 yılında elde edilen kira gelirleri için vergi ödemesi yapılıyor.


2015 yılı için istisna bedelleri meskenlerde 3 bin 300 TL olarak belirlenirken,işyerlerinde 27 bin TL olarak belirleniyor.2014 yılında bu tutarların üzerinde gelir elde edenlerin vergi için öncelikle beyanname vermesi daha sonra vergi ödemesini yapması gerekiyor.


Beyannameler için süre ilk olarak 1-25 Mart 2015 olarak belirlenmişti.Daha sonra 23 Mart tarihinde beyanname süresi 31 Mart tarihine ertelenmişti.Dün sona ermesi gereken beyanname süresi için yine uzatma kararı alındı.Ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle beyanname ve vergi ödemeleri 2 Nisan'a kadar uzatıldı.Buna göre kira beyannamesi için son gün yarın oluyor.


Beyanname verecek olan mükelleflerin beyanlarını zamanında vermeleri gerekiyor.Aksi halde istisna bedelinden yararlanılamıyor.Aynı zamanda birtakım cezai yaptırımlar da uygulanıyor.


Kira beyannameleri vergi dairelerinde verilebildiği gibi önceden hazırlanmış beyanname sistemi ile internetten de verilebiliyor. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.

Önceden hazırlanmış kira beyannamesi nasıl doldurulur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com