18 / 04 / 2024

Kira beyannamesi verme süresi 2016!

Kira beyannamesi verme süresi 2016!

Kira gelir vergisi, beyana dayalı vergi türü olduğu için; mükelleflerin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor.Peki 2016 kira beyannamesi ne zaman verilir? İşte kira beyannamesi verme süresi 2016...


Kira beyannamesi verme süresi 2016!

GMSİ (gayrimenkul sermaye iradı) vergisi olarakta bilinen kira gelir vergisi, beyana dayalı vergi türü olup; mükelleflerin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. 


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorunda oluyor. Vefat halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor.


Beyannameler, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı oluyor..Peki 2016 kira beyannamesi ne zaman verilir? İşte kira beyannamesi verme süresi 2016...


Kira geliri için beyannameler, 1 - 25 Mart tarihleri arasında veriliyor. Buna göre mükelleflerin beyan vermek için son 9 günü bulunuyor. 


Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART-25 MART 2016 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2015 yılı için 3.600 TL’lik istisnadan yararlanılamaz.


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilir.

Kira gelir vergisi takvimi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com