19 / 04 / 2024

Kira beyannamesini internetten nasıl verebilirim?

 Kira beyannamesini internetten nasıl verebilirim?

Kira vergisi için beyannamelerin 31 Mart tarihine kadar verilmesi gerekiyor. Vergi beyannamesi vergi dairesine gidilerek verildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor.Peki kira beyannamesini internetten nasıl verebilirim?


Kira beyannamesini internetten nasıl verebilirim?

2014 yılı boyunca kira geliri elde eden vatandaşların 31 Mart'a kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Beyannameler vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor. Peki kira beyannamesini internetten nasıl verebilirim?


2015 yılında ödenecek mesken kira gelir vergisi için istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlendi. Bu bedelin üstünde kira geliri elde edenler, vergi mükellefi olarak kabul ediliyor ve beyanname vermeleri gerekiyor.


Buna karşın işyeri kiralamaları için ise istisna bedeli 27.000 TL olarak belirlendi. Bu bedelin üstünde kira geliri elde edenlerin yine aynı şekilde beyanname vermeleri gerekiyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile vatandaşlar beyannamelerini verebiliyor.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistem oluyor. Sistemden sadece kira geliri elde edenler faydalanabilmektedir. Sisteme;


-İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya


-Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.


Bu Sistem’i kullananların internet üzerinden beyannamesini onaylayıp göndermeleri halinde tekrar vergi dairesine gidilmesi gerek kalmıyor.


Onaylayıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden gönderilebiliyor.

Kira geliri beyannamesi vermemenin cezası nedir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com