19 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi 1.taksit son ödeme günü 31 Mart!

Kira gelir vergisi 1.taksit son ödeme günü 31 Mart!

Mesken, işyeri gibi taşınmazlardan kira geliri elde edenlerin vergi ödeme süresi devam ediyor.Kira gelir vergisi 1.taksit son ödeme günü 31 Mart olarak belirlendi..


Kira gelir vergisi 1.taksit son ödeme günü 31 Mart!

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Vergilendirmede bazı kıstaslar bulunuyor.


Her sene kira geliri için istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırı aşan kimseler beyanname vererek seçecekleri bir gider yöntemi ile bazı giderleri vergiden indirebiliyor.


2014 yılında elde edilen gelirler için mesken istisna tutarı 3.300 TL olarak tespit edildi.İşyeri kira geliri istisna tuatarı ise 27.000 TL olarak belirlendi.


Kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


Seçilebilen gider yöntemleri:

- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor. Peki, kira gelir vergisi 1. taksit son ödeme günü ne zaman?


Kira gelir vergisi 1. taksit ödemesi, 1 - 31 Mart tarihleri arasında ödeniyor.buna göre kira gelir vergisi 1.taksit son ödeme günü 31 Mart oluyor.Vergi ödeyecek olan mükelleflerin son 3 gün bulunuyor.Verginin 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.

Kira vergisini hangi bankalara ödeyebilirim?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com