28 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi 2. taksit ödeme tarihi 2016!

Kira gelir vergisi 2. taksit ödeme tarihi 2016!

Ev ve işyeri kiralamalarından istisna bedeli üzerinde kira geliri olan kimselerin 31 Mart'a kadar 1. taksit borcunu ödemesi gerekiyordu. Peki 2016 kira gelir vergisi 2.taksiti ne zaman? İşte kira gelir vergisi 2. taksit ödeme tarihi 2016...


Kira gelir vergisi 2. taksit ödeme tarihi 2016!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, kanun kapsamında belirtilen hak ve malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi oluyor. Vergilendirme bazı koşullar dahilinde yapılıyor.


Meskenini veya işyerini kiraya verenlerden istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor. Buna karşın istisna bedelini aşmayan kira gelirleri için beyanname verilmediği gibi kira gelir vergisi ödemesi de yapılmıyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2015 yılı için 3.600 TL) aşanlar,

- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2015 yılı için 29.000 TL) aşanlar beyanname vermek zorunda oluyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor: Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç), Gerçek Gider Yöntemi.


Bu gider yöntemlerinden biri seçilerek kira vergisinde birtakım indirimler yapılabiliyor. Vergi için beyannameler 31 Mart'a kadar verilmesi gerekiyordu. Aynı şekilde 1.taksit ödemelerinin de 31 Mart tarihine kadar yapılmış olması gerekiyordu.Peki 2016 kira gelir vergisi 2.taksiti ne zaman? İşte kira gelir vergisi 2. taksit ödeme tarihi 2016...


İki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin 2. taksiti ise Temmuz ayında ödenecek. Vergi, bağlı olunan vergi dairesine ödeniyor.

2016 kira gelir vergisi değişikliği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com