01 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 2015 son ödeme!

Kira gelir vergisi 2015 son ödeme!

Kira geliri için belirlenen istisna tutarının aşılması durumunda iki eşit taksit şeklinde kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi en son ne zaman ödenecek?İşte kira gelir vergisi 2015 son ödeme..


Kira gelir vergisi 2015 son ödeme!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, kanun kapsamında belirtilen hak ve malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi oluyor.Vergilendirme bazı kıstaslar dahilinde yapılıyor.


Konutunu veya işyerini kiraya verenlerden istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor. Buna karşın istisna bedelini aşmayan kira gelirleri için beyanname verilmediği gibi kira gelir vergisi de ödenmiyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

*Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,

*İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar beyanname vermek zorunda oluyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç), Gerçek Gider Yöntemi olarak iki farklı şekilde tespit edilebiliyor: .


Bu gider yöntemlerinden biri seçilerek kira vergisinde birtakım indirimler yapılıyor.İki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin 1. taksiti Mart ayında, 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor. Peki kira gelir vergisi en son ne zaman ödenecek?


Kira gelir vergisi ikinci taksit dönemi bugün başladı.Vergi ödemesi yapacak olan mükelleflerin en son 31 Temmuz tarihine kadar vergilerini ödemeleri gerekiyor.

Kira gelir vergisi ödeme şekilleri!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com