18 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi 2.taksiti ne zaman ödenir?

Kira gelir vergisi 2.taksiti ne zaman ödenir?

Taşınmazlarını kiraya veren mal sahipleri, elde ettikleri gelir için vergi ödüyor. Kira gelir vergisi, senede iki eşit taksit halinde veriliyor.Verginin 1.taksiti bugün itibari ile sona eriyor.Peki kira gelir vergisi 2.taksiti ne zaman ödenir?


Kira gelir vergisi 2.taksiti ne zaman ödenir?

Gelir Vergisi Kanununa göre, mesken,işyeri gibi taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor.


Her sene kira geliri için istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırı aşan kimseler beyanname vererek seçecekleri bir gider yöntemi ile bazı giderleri vergiden indirebiliyor.


2014 yılında elde edilen gelirler için konut istisna tutarı 3.300 TL olarak tespit edildi.İşyerlerinde ise bu tutar 27.000 TL olarak belirlendi. Konut yada işyeri kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının üstünde kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırması ve beyanname vermesi gerekiyor.


Söz konusu kira gelir vergisi hesaplamaları aşağıdaki yöntemlerden biri seçilerek yapılıyor.


Seçilebilen gider yöntemleri:

- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor. Peki kira gelir vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?


Vergi için verilmesi gereken beyanname dönemi ve verginin ilk taksit dönemi bugün itibarıyla son buluyor.Kira gelir vergisi 2.taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılacak.

Kira gelir vergisi ödeme noktaları 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com