26 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyanı 2015!

 Kira gelir vergisi beyanı 2015!

Kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin belirlenen zamanlarda beyanname vermesi ve vergiyi ödemesi gerekiyor. Peki kira gelir vergisi beyanı ne zaman verilir?İşte kira gelir vergisi beyanı 2015..


Kira gelir vergisi beyanı 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan gelir vergisi, her sene yeniden belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler tarafından ödeniyor. 2014 yılı boyunca elde edilen kira geliri için meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlendi.Bu bedelden yüksek kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin öncelikle beyanname vererek, vergi ödemesi yapmaları gerekiyor.


Söz konusu vergiyi ödemek için mükelleflerin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. Bu beyannameler, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi,online olarakta verilebiliyor.


Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, http://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak dolduması gerekiyor.


Beyanname; normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. Ayrıca, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Vergi ödemeleri ise 1.taksiti taksit için 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor. Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorunda oluyor.  Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilmesi gerekiyor. 


2015 yılında ödenecek kira geliri vergileri için beyanname dönemi dün başladı.Beyannamelerin en son 25 Mart 2015 tarihine kadar verilmesi gerekiyor. 


Kira gelir vergisi muafiyeti 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com