26 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyanı nasıl yapılır?

 Kira gelir vergisi beyanı nasıl yapılır?

Gelir Vergisi Kanununa göre,taşınmaz kiralamalarından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Elde edilen gelirin istisna tutarını aşması halinde vergi için beyanda bulunulması gerekiyor. Peki kira gelir vergisi beyanı nasıl yapılır?


Kira gelir vergisi beyanı nasıl yapılır?

Meskenini kiraya veren mal sahiplerinin elde ettikleri gelir,kira gelir vergisine tabi tutuluyor. Gelir vergisi için her yıl istisna bedeli belirleniyor. Bu istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler, vergi beyannamesi vererek ödeme yapıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her sene yayımlanan Kira Geliri Elde Edenler İçin Yıllık Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberinde beyanname düzenleniyor.

Taşınmaz maldan elde edilen gelir için verilecek olan beyanname, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor. İnternet üzerinden vergi beyanında bulunmak isteyen mükelleflerin önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine giriş yapmaları gerekiyor.

Kira beyannamesi dönemi dün itibari ile başladı.Beyannamelerin en geç 25 Mart'a kadar verilmiş olması gerekiyor. Vergi ödemeleri ise 31 Mart'a kadar devam ediyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.

Kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Vergi İletişim Merkezini (VİMER) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.

Beyanname vermek için istisna tutarının aşması gerektiği biliniyor. 2015 yılı için istista tutarı 3.300 TL olarak belirlendi.Bu bedelden yüksek kira geliri elde edenlerin kira gelirleri için beyanda bulunmaları gerekiyor.


Kira gelir vergisi kredi kartı ile ödenir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com