27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyanname verme süresi!

 Kira gelir vergisi beyanname verme süresi!

2014 yılı içerisinde mesken,işyerini kiraya veren taşınmaz sahiplerinin,2015 yılında kira gelir vergilerini ödemeleri gerekiyor.Peki kira gelir vergisi için beyanname ne zaman verilir?İşte kira gelir vergisi beyanname verme süresi..


Kira gelir vergisi beyanname verme süresi!

Gelir Vergisi Kanununa göre,taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için ödenmesi gereken kira gelir vergisi bulunuyor.İki eşit taksit şeklinde ödenebilen kira gelir vergisinin birinci taksiti Mart ayında,ikinci taksiti Temmuz ayında ödeniyor.

Kira gelirinin vergilendirilmei yapılırken, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;

- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi

2015 yılı için 3 bin 300 TL olarak belirlenen istisna tutarını aşan kişiler vergi mükellefi oluyor ve beyanda bulunmaları gerekiyor. Vergi, kar üzerinden veya gelir üzerinden alınıyor. Kiraya veren kişi eğer sınırları aşıyorsa beyanname verme zorunluluğu bulunuyor. Bu beyannamede  kira ile ilgili gelirlerine yer vermek zorunda oluyor. 

Beyanname vererek yapılan hesaplamalar sonucunda kişi vergi sorumlusu ise  1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi taşınmaz mallar için  1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Buna göre kira gelir vergisi beyan dönemi dün itibarıyla başladı.

Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.

Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor.Ancak isteyenler beyannameyi internet ortamında online olarakta verebiliyor.Yaşlılar için de özel bir hizmet bulunuyor.60 yaş üzerindeki kişiler bildirim yaptığı takdirde ilgili kişiler yaşlı kimselerin evlerine gelip beyan vermelerine yardımcı olunuyor.


Kira gelir vergisi nasıl hesaplanıyor?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com