25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi için son 1 gün!

Kira gelir vergisi beyannamesi için son 1 gün!

Kira gelir vergisi beyannamesi her sene yeniden belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler tarafından veriliyor.Kira gelir vergisi beyanname süresi 1 Mart'ta başlamıştı.Kira gelir vergisi beyannamesi için son 1 gün bulunuyor..


Kira gelir vergisi beyannamesi için son 1 gün!

Gelir Vergisi Kanununa göre mesken,işyeri gibi taşınmazlardan elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor.Söz konusu verginin mükellefleri istisna bedeline göre belirleniyor.İstisna bedelinden yüksek gelir elde edenler önce beyanname verip sonra vergisini ödüyor.


Kira gelirleri için elde edilen gelir bir önceki sene elde edilen gelirler için ödeniyor.Bu sene 2014 yılında elde edilen kira gelileri için vergi ödeniyor.istisna bedelleri meskenler ve işyerleri için farklı oranlarda hesaplanıyor.2014 yılı için istisna bedelleri şu şekilde:


-Meskenler 3 bin 300 TL,


-İşyerlerinde 27 bin TL.


Bu istisna bedellerinin üstünde gelir elde edenler beyanname vermek ve vergi ödemekle yükümlü oluyor.Beyannameler, hem vergi dairesinden hem de internet üzerinden verilebiliyor; ödemeler de aynı şekilde vergi dairesinden yapılabilirken, internetten anlaşmalı bankalar aracılığı ile de yapılabiliyor.


Beyannamelerin belli bir süre içerisinde verilmesi gerekiyor.Kira gelir vergisi ödeyecek mükelleflerin 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için beyannamelerini 31 Mart tarihine kadar vermeleri gerekiyor.Buna göre kira gelir vergisi beyannamesi için son 1 gün bulunuyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda da beyanname verilmiş oluyor.

Kira gelir beyannamesi formu 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com