24 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi için son gün 25 Mart!

 Kira gelir vergisi beyannamesi için son gün 25 Mart!

Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. 2016 Kira gelir vergisi beyannamesi için son gün 25 Mart olarak belirleniyor...


Kira gelir vergisi beyannamesi için son gün 25 Mart!

Konut ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi oluyor.


Bu sene, 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında kiralamalardan elde edilen kazanç için vergi ödeniyor. Mesken kiralamalarında 3.600 TL'den; işyeri kiralamalarında ise 29.000 TL'den yüksek gelir elde edenlerin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi beyannameleri, 25 Mart 2016 tarihine kadar veriliyor. Buna göre, kira gelir vergisi beyannamesi için son 2 hafta bulunuyor.


Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olup; Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor.  


Beyannamenin vergi dairesine gitmeden, “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” aracılığıyla internet ortamında online verilmesi mümkün oluyor.  


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine ;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya

- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.

Kira gelirlerinde muafiyet 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com