26 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi hangi aylarda ödenir?

 Kira gelir vergisi hangi aylarda ödenir?

Kira gelir vergisi ödemekle yükümlü kişilerin vergi dairesine giderek yada internet üzerinden beyanname vermesi daha sonra da vergilerini ödemesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi hangi aylarda ödenir?İşte kira gelir vergisi ödeme zamanları 2015..


Kira gelir vergisi hangi aylarda ödenir?

Mesken,işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarından mal sahipleri gelir elde ediyor.Elde ettikleri gelir üzerinden ödedikleri vergi kira gelir vergisi olarak tanımlanıyor.


Kira gelir vergisini taşınmaz mallardan kira elde eden herkes mükellef olmuyor.Gelir Vergisi Kanunu'na göre, her yıl kira geliri için bir istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üstünde kira geliri elde eden kimseler edindikleri 12 aylık kira gelirinin yaklaşık 1 aylığını gelir vergisi olarak ödüyor.


İstisna sınırının 2015 yılı için 3.300 TL olarak belirlendiği vergiden; 3.300 TL'nin altında kira geliri elde eden kimseler muaf tutuluyor.Kira gelir vergisinde bu tutarın üstünde kira geliri elde edip de ödemeyen kişileri 5 kat faiz ve ceza uygulanıyor.


Kira gelir vergisi için verilen beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi borcu,mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi 

dairelerine yada tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.


Ödenecek olan gelir vergisini www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar ” bölümünden yararlanarak öğrenebiliyor.Peki kira gelir vergisi hangi aylarda ödenir?


Kira gelir vergisi iki eşit taksit şeklinde ödenebiliyor.Kira gelir vergisi birinci taksiti Mart ayında, ikinci taksiti Temmuz ayında ödeniyor.


Kira geliri beyan dönemi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com