05 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi hangi bankalara yatırılır?

Kira gelir vergisi hangi bankalara yatırılır?

Kira gelir vergisi ev ve işyeri taşınmaz malların kiraya verilmesinde elde edilen kira geliri için iki taksitte yatırılıyor.Peki kira gelir vergisi hangi bankalara yatırılır?


Kira gelir vergisi hangi bankalara yatırılır?

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Gayrimenkul sermaye iradı olarak da bilinen vergi, dönem için belirlenen istisna tutarından yüksek oranda gelir elde edilmesi durumunda ödeniyor.


Vergi, gelirin elde edildiği yılı takip eden yılda ödeniyor. Bu yıl 1 Ocak-31 Aralık 2014 tarihleri arasında elde edilen gayrimenkul kira gelirleri için ödeniyor. 


Kira gelir vergisi ödemeleri, gelirin elde edildiği seneyi takip eden yılda iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. Verginin 1. taksiti Mart ayında ödendi. 


Kira gelir vergisinin 2. taksiti ise 2 gün sonra Temmuz ayında ödenmeye başlanacak. Buna göre 1-31 Temmuz tarihleri arasında kira gelir vergisi mükelleflerinin ikinci taksit ödemelerini yapması gerekiyor.Peki kira gelir vergisi hangi bankalara yatırılır?


Kira gelir vergisi bazı bankalardan ödenebiliyor. vergi ödemesi yapılabilen bankalar şu şekilde sıralanıyor:


Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Finansbank, HSBC Bank, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası


2014 Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi kapsamında kira gelir vergisi ödemeleri için yetki verilen tüm bankalar aşağıda bulunuyor:


AKBANK T.A.Ş. (*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİBABANKA A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)


Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer  (*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayrimenkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.

Kimler kira gelir vergisi öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com