29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi nereye ödeniyor?

 Kira gelir vergisi nereye ödeniyor?

Devlete ödemekle yükümlü olunan vergiler arasında kira gelir vergi de bulunuyor.Her sene belirlenen istisna tutarını aşan kira gelirleri için ödeme yapılıyor. Peki kira gelir vergisi nereye ödeniyor?


Kira gelir vergisi nereye ödeniyor?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde yer alan mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirin belirli koşullar altında vergilendirmeye tabi tutulması durumunda ödenen vergiye deniliyor. 

Kira gelir vergisi için ödenecek bedel, kiraya konu olan taşınmazın ne amaçla kullandığına göre değişiyor.Kira gelir vergisi ödemesi nden önce kira geliri beyannamesinde bulunulması gerekiyor. Kira gelir vergisi beyannamesi verildikten sonra belirlenen oranda vergi ödemesi gerçekleşiyor.


Kira gelir vergisi için kira geliri istisna sınırı bulunuyor.Söz konusu istisna sınırı,her yıl alınan kira bedeli üzerinden belirlenerek düzenleniyor. Kira gelir istisna sınırını aşanlar, kira gelir beyannamesi verip kira gelir vergisi ödemekle yükümlü oluyor.2015 yılı için meskenlerde istisna sınırı 3.300 TL olarak belirleniyor.Bu istisna sınırını aşan kişilerin söz konusu beyannemeyi verip,vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi ödemesi için ödeme zamanları bulunuyor. Bu zamanlar Mart ile Temmuz ayları olarak belirleniyor. İlk taksit Mart ayında ikinci taksit ise Temmuz ayında gerçekleştiriliyor.Beyanname dönemi ise dün itibari ile başladı.En son 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi nereye ödeniyor?


Kira gelir vergisi ödemesi vergi dairesine yapılabildiği gibi tahsile yetkili bankalara da yapılabiliyor.Tahsile yetkili bankalar aşağıda sıralanıyor:


AKBANK T.A.Ş. (*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİBABANKA A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)


(*) Bu bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir. 


Başkanlığın İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer (*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.


(**) PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.


Kira geliri beyan dönemi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com