05 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi ödenmezse cezası ne olur?

 Kira gelir vergisi ödenmezse cezası ne olur?

2014 yılında taşınmazını kiraya verenler, elde ettiği kira gelirleri için 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor.Peki kira gelir vergisi ödenmezse cezası ne olur?


Kira gelir vergisi ödenmezse cezası ne olur?

2014 yılı içerisinde mesken veya işyerini kiraya vererek gelir eden eden kişiler 2015 yılında gelir vergisi mükellefi oluyor.


Vergiyi istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri ödüyor. Mesken kira geliri elde edenler elde ettikleri kira gelirinin 2014 yılı için istisna tutarı olan 3.300 TL’yi aşması halinde kira gelir vergisi öderken,2014 yılı içerisinde 3.300 TL ve altında mesken kira geliri elde edenler kira gelir vergisi ödemiyor.


İşyerlerinde ise; 2014 yılı için istisna tutarı olan 27.000 TL’yi aşması halinde kira gelir vergisi ödeniyor. 2014 yılı içerisinde 27.000 TL ve altında işyeri kira geliri elde edenler vergi ödemek zorunda olmuyor.


1 - 31 Mart tarihleri arasında ilk taksit borcu ödenen kira gelir vergisinin 2. taksitleri 6 gün sonra Temmuz ayında ödenmeye başlanacak.Peki kira gelir vergisi ödenmezse cezası ne olur?


Kira gelir vergisi ödemesi için doğru ve eksiksiz olarak beyanda bulunup vergiyi ödemek gerekiyor. Eksik beyan veriliyor yada hiç verilmiyor ise bazı yaptırımlar söz konusu olabiliyor.


Bu durumdaki gayrimenkul sahipleri öncelikle 2015 yılı için belirlenen istisna bedelinden yararlanamıyor.Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi durumunda, vergi yükümlüsü adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. 


Gecikilen her ay için de gecikme faizi talep edilebiliyor. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. 

Kira gelir vergisi hangi hallerde ödenmez?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com