20 / 04 / 2024

Kira geliri beyan dönemi 2015!

 Kira geliri beyan dönemi 2015!

2015 yılında ödenecek vergi için meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL, İşyerinde ise 27.000 TL'den yüksek gelir elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.Peki kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?işte kira geliri beyan dönemi 2015..


Kira geliri beyan dönemi 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan kira geliri vergisi taşınmaz mallar üzerinden elde edilen vergi olarak karşımıza çıkıyor.Gayrimenkul sermaye iradı yükümlüleri, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Her sene belirlenen istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenler tarafından kira gelir vergisi ödeniyor. Elde edilen bedelin bu miktarı geçmemesi halinde vergi ödenmiyor.Kira gelir vergisi oranı meskenlerde 3.300 TL, işyerlerinde ise 27.000 TL'dir.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki türlü tespit edilebiliyor.Bunlar: Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ile Gerçek Gider Yöntemi oluyor.Ayrıca seçilecek gider yöntemi ile kiraya verilen taşınmazlar için yapılan bazı masraf ve giderler vergiden düşürülebiliyor.


Vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi internet üzerinden de kira beyanı verilebiliyor.Beyanname; normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Kira beyannamesi verecek olanlar için beyan dönemi dün itibari ile başladı.Beyannamenin en son verilme tarihi 25 Mart 2015 olup,beyanname verecek olanların bu süreyi geçirmemesi gerekiyor.


İlk defa kira beyannamesi nasıl verilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com