29 / 03 / 2024

Kira geliri beyanında son gün bugün!

 Kira geliri beyanında son gün bugün!

Kira gelir vergisi mükelleflerinin vergi ödemesinden önce vermeleri gereken beyanname süresinin sonuna gelindi. 2015 yılı kira geliri beyanında son gün bugün..


Kira geliri beyanında son gün bugün!

2014 yılında meskenlerde 3.300 TL; işyerlerinde ise 27.000 TL'den yüksek kira bedeli elde edenlerin 2015 yılında beyanname vererek kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor.


Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olup; Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. 


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Aynı zamanda vergi dairesine gitmeden internet üzerinden, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de beyan verilebiliyor. Bu sistem ile kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor. 


Mükellefler, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için beyanname süresi son günü 2 nisan olarak belirlenmişti.Buna göre mükelleflerin bugün mesai bitimine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.beyanname verilmemesi durumunda mükellefler cezalı duruma düşüyor.

Kira geliri nereye beyan edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com