24 / 04 / 2024

Kira geliri beyannamesi vermemenin cezası nedir?

Kira geliri beyannamesi vermemenin cezası nedir?

2014 yılında kira geliri elde eden taşınmaz sahiplerinin 31 Mart 2015 tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Peki kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?Kira geliri beyannamesi vermemenin cezası nedir?


Kira geliri beyannamesi vermemenin cezası nedir?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kazançlar için kira gelir vergisi ödeniyor.Elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna sınırını aşması halinde vergi ödeniyor.


2015'te, 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında taşınmazını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, vergi mükellefi oluyor.Vergilendirme kıstası olarak her sene istisna bedeli belirleniyor. İstisna bedelinden düşük gelir elde eden kimseler vergi için beyanname vermiyor ve vergi ödemiyor.


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar yıllık beyanname vermekle mükellef oluyor.Bir takvim yılı içinde elde ettiği işyeri kira geliri,istisna tutarını(27.000 TL) aşanlar yıllık beyanname vermekle mükellef oluyor. Bu bedelin altında gelir elde edenler, vergiden muaf oluyor. 


Bazı taşınmaz sahipleri istisna tutarının üstünde gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyebiliyor.Peki kira geliri beyannamesi vermemenin cezası nedir?


Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART - 31 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor.


Mükellefler hakkında pişmanlık zammı uygulanacak ve birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesiliyor


Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor.

Kira gelir vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com