29 / 03 / 2024

Kira geliri nereye beyan edilir?

Kira geliri nereye beyan edilir?

2014 yılında sahip oldukları taşınmaz malları kiraya veren kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor.Vergi mükelleflerinin 31 Mart 2015 tarihine kadar beyanda bulunmaları gerekiyor.Peki kira geliri nereye beyan edilir?


Kira geliri nereye beyan edilir?

Kira gelir vergisi ödeyecek olan kişilerin öncelikle elde ettikleri gelir için beyanname vermesi gerekiyor. Beyanname verdikten sonra, vergi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor. 


Her kira geliri elde eden taşınmaz mal sahipleri beyanname vermekle yükümlü olmuyor. Ancak belirlenen istisna bedelinden yüksek miktarda kira geliri elde edenler vergi ödüyor.

2015 yılında ödenecek vergi için meskende istisna bedeli 3.300 TL olarak; işyerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi.


Beyannameler 1 - 31 Mart 2015 tarihleri arasında verilebiliyor. Buna göre beyanname süresi bugün itibari ile sona eriyor.Peki kira geliri nereye beyan edilir?


Beyanname; normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir.


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı oluyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebiliyor.


Beyannameler, “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” aracılığıyla internet ortamında da verilebiliyor.

Kira beyannamesi nasıl doldurulur 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com