18 / 04 / 2024

Kira geliri vergisi ne zaman nereye ödenir?

 Kira geliri vergisi ne zaman nereye ödenir?

Kira geliri elde eden taşınmaz mal sahiplerinin gelir vergisi için belirlenen istisna tutarından yüksek gelir kazanmaları durumunda vergi ödemeleri gerekiyor.Peki kira geliri vergisine zaman nereye ödenir?


Kira geliri vergisi ne zaman nereye ödenir?

Konutunu veya işyerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri, elde ettikleri gelirinin 2014 yılı için belirlenen gelir vergisi istisna bedelini aşması halinde, vergi mükellefi oluyor. 


Kira geliri belirlenen istisna sınırının üstünde olan kişilerin kira gelir vergisi ödemesi için öncelikle beyanname veriyor daha sonra vergi ödemesini yapıyor.


2014 yılı boyunca konut kira geliri elde edenler için belirlenen istisna bedeli 3.300 TL,işyeri istna bedeli 27.000 TL olarak belirleniyor.Bu tutarın üstünde gelir elde eden gayrimenkul sahiplerinin vergi ödemeleri gerekiyor.Peki kira geliri vergisine zaman nereye ödenir?


Kira gelir vergisi taksitle ödeme olarak yapılıyor. Hesaplanan kira gelir vergisi ödeme tarihleri Mart ve Temmuz ayları olarak karşımıza çıkıyor. Kira gelir vergisi,vergi dairelerine yada anaşmalı bankalara ödenebiliyor.


Kira gelir vergisinde tahsilini yetkili bankalar aşağıda sıralanıyor.


Listede yer alan (*) işaretli bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir. 


Başkanlığımız İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer (*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.


(**) işaretli olan bankalarda ise PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.


AKBANK T.A.Ş. (*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİBABANKA A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)

Kira gelir vergisinden nasıl muaf olunur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com