26 / 04 / 2024

Kira kontratı noter onaylı mı olmalı?

Kira kontratı noter onaylı mı olmalı?

Ev,işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında kira kontratı yapılıyor.Peki kira kontratı nerede yapılır? Kira kontratı noter onaylı mı olmalı?


Kira kontratı noter onaylı mı olmalı?

Kira kontratı, kiralama işlemine konu olan taşınmaz ile ilgili olarak ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan ve resmi bir nitelik taşıyan bir sözleşme olarak ifade ediliyor.


Kira kontratı, taşınmaz sahibinin belirlenen süre zarfı içinde evin kiralanacağına; kiracının da evi kullanmasına karşın belirlenen kira bedelini ödeyeceğine dair imzalanıyor.


Kira kontratı kapsamında kiralanan taşınmaz malın özelliklerine, kira süresine, kira bedeline, kiranın ödeneceği tarihler gibi yapılan anlaşmaya istinaden bilgilere yer veriliyor.


Kontrat, kiralayan ve kiraya verende kalmak üzere 2 nüsha şeklinde düzenlenebiliyor.Vergiye tabi tutulan kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergi her bir nüsha için ödeniyor. 


Kefilli kira sözleşmelerinde vergi farklı şekilde hesaplanıyor.Kefilli kontratlarda ise kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89),kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48) oranında damga vergisi ödenmesi gerekiyor.Peki kira kontratı noter onaylı mı olmalı?


Kira kontratı,taraflar arasında bir şahit huzurunda yapılabiliyor. Kira kontratının bir yerden alınması gerekli olmuyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesi ile kontrat resmi bir nitelik taşımış oluyor.


İsteyenler kira kontratını noter huzurunda da imzalayabiliyor. Noter huzurunda imzalamak, ileride yaşanabilecek sorunların önüne daha çabuk geçmesi açısından daha çok tercih ediliyor.

Kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com