20 / 05 / 2024

Kira sözleşmesi kendini yeniler mi?

Kira sözleşmesi kendini yeniler mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında genellikle 1 yıllık süreli olarak kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki kira sözleşmesi kendini yeniler mi?


Kira sözleşmesi kendini yeniler mi?

Bir taşınamzın belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından başkasına verilmesi durumunda taraflar arası imzalanan sözleşme kira sözleşmesi olarak nitelendiriliyor. Kira sözleşmesi, her iki tarafında haklarını korumak için düzenlenen bağlayıcı nitelik taşıyor.


Kira kontratı, noter huzurunda yapılabileceği gibi şahitler huzurunda karşılıklı imzaların atıldığı kira kontratı da bağlayıcı olarak kabul ediliyor.


Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan bu sözleşmenin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekiyor. Sözleşmede, dairenin özellikleri, kira ücreti, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şeklinin belirtilmiş olması gerekiyor. 


Ev sahibi ve kiracısı arasında imzalanan bu sözleşme isteğe bağlı olarak imzalanıyor. Bu sözleşmenin yapılması konusunda yasal bir zorunluluk bulunmuyor. 


Kira kontratı olarakta bilinen kira sözleşmesi senelik olarak yapılıyor.Peki kira sözleşmesi kendini yeniler mi?


Kira sözleşmesinin yenilenmesi, tarafların yaptığı anlaşmaya bağlı oluyor.Borçlar Kanunu gereğince, taraflar, kira sözleşme süresinin dolması durumunda herhangi bir bildirim veya talepte bulunmaz ise, sözleşme yenilenmiş olarak kabul ediliyor. 


Kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.


Ancak taşınmaz sahibi, sözleşme süresinin dolmasını öne sürerek sözleşmeyi feshedemiyor. 

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com