19 / 05 / 2024

Kira sözleşmesi nereden temin edilir?

Kira sözleşmesi nereden temin edilir?

Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya dair kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki kira sözleşmesi nereden temin edilir?


Kira sözleşmesi nereden temin edilir?

Gayrimekulünü kiraya veren taşınmaz sahipleri kiracısı ile kira sözleşmesi imzalıyor. Bu sözleşme kapsamında belirlenen kira süresi içerisinde uyulması gereken kurallar ve haklar belirlenmiş oluyor.


Borçlar Kanununa göre kira sözleşmesinin imzalanması ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstleniyor.


Sözleşmede kiralama bedeli, kira artış oranları, kiranın ödeneceği dönemler, kiralanan taşınmazın durumu, kiralanan taşınmazın adres bilgileri ile tarafların kimlik bilgileri gibi bilgilere yer veriliyor.


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olurken, diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Kira sözleşmeleri genellikle 1 yıllık süre için yapılıyor.Kira ilişkisine son verilmek isteniyorsa; sözleşme süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor.


Peki kira sözleşmesi nereden alınır? diyorsanız işte yanıtı..


Kira kontratı olarakta bilinen kira sözleşmesi, kırtasiyeden temin edilebiliyor. İsteyenler söz konusu kira sözleşmesini noter huzurunda da imzalayabiliyor. Noter huzurunda imzalamak, ileride yaşanabilecek problemlerin önüne daha çabuk geçmesi açısından daha çok tercih ediliyor.

Kira sözleşmesinde hususi şartlar nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com